Naţiunea Poeţilor, la o bere | Dragusanul.ro

Naţiunea Poeţilor, la o bere

La Otopeni, odată cu debarcarea Poeţilor

La Otopeni, odată cu debarcarea Poeţilor

*

Patru ore de serviciu (“Domnu’ Drăguşanul, dar cărţile “Luna Amară” şi “Toy Machines” nu le am în magazie!”; “Cum adică, la un concert electro-acustic aveţi nevoie de sonorizare?” etc.), apoi şapte ore de drum, pe un trafic înghesuit şi strivit de o caniculă insuportabilă, başca trei ore de aşteptat pe aeroport (şi avioanele internaţionale întâzie, nu-i aşa?), şi iar şapte ore de drum, dar pe timp de noapte, drum încheiat cu un somn “repede”, cum obişnuia să zică, pe vremea copilăriei mele, una dintre surorile tatii, apoi iar servici şi abnegată prestaţie în slujba Naţiunii Poeţilor.

*

La Otopeni, Poeţii Aviva Golan, Lea Taran şi Menachem Mordecai Falek

La Otopeni, Poeţii Aviva Golan, Lea Taran şi Menachem Mordecai Falek

Pentru că sunt prea obosit, şi cu cele şase veacuri pe care le port pe grumaz, duc Poeţii, între Poeţi, la o bere, la care vine, mai mult ca să mă reazăme, cu natura lui de mlădios lăstar, şi publicistul Tiberiu Cosovan. Poeţii se aşează pe o terasă fără pretenţii, dar cu mese lungi şi cu bănci de lemn, răsfoind, mai întâi, cărţi şi reviste, dar şi agende electronice, în care au fotografii cu nepoţi şi copii, domeniu în care, şi Lea Taran, şi Menachem Falek îmi fac o teribilă concurenţă.

*

Tiberiu Cosovan, Menachem Falek, Aviva Golan - în stânga, Roman Istrati, Carmen Veronica Steiciuc, Lea Taran şi Alexandru Ovidiu Vintilă - în dreapta, la o... carte, o revistă, o agendă electronică

Tiberiu Cosovan, Menachem Falek, Aviva Golan – în stânga, Roman Istrati, Carmen Veronica Steiciuc, Lea Taran şi Alexandru Ovidiu Vintilă – în dreapta, la o… carte, o revistă, o agendă electronică

*

Mă uit cu drag la Poeţi, comand berea, dar majoritatea nu vor decât băuturi răcoritoare – nu-i bai, că doar nu doar berea dezleagă limbile. Doi, câte doi, ba doi câte trei şi reciproca, ba chiar şi toţi împreună, Poeţii discută, menţionează nume de sfinţi de-ai lor, ba şi pe Hegel îl trezesc din adâncul somn al raţiunii de dincolo de mesele acelea lungi, cu bănci de lemn, pe care, în cele din urmă, vor poposi şi trei halbe cu bere.

*

Poeţii, la o carte, la o revistă, la trei halbe cu bere

Poeţii, la o carte, la o revistă, la trei halbe cu bere

*

Mâine, ne aşteaptă o zi grea, cu un maraton de pictură, de muzică şi poezie, la Complexul BTT, din Câmpulung Moldovenesc, iar PIM şi Victor Rusu, coordonatorii taberei internaţionale de pictură, abia ne aşteaptă. Eu, naiv şi plin de admiraţie, ascult, ascult şi, deşi, pe lângă română, se vorbeşte, în preajma celor trei beri, în hebraică, în engleză şi în italiană (italiană vorbesc eu, cu Lea: ea, rar, în italiană, eu, rar, în română, şi amândoi “capisci” de minune ce nepoţi năzdrăvani şi câte doi are fiecare dintre noi). Numai că Poezia are efect invers de Turn Babel: nu leagă şi nu încurcă limbile, ci, dimpotrivă, le limpezesc într-un discurs unitar şi minunat precum prima şi singura carte de credinţă a omenirii, din care s-au desprins, alterate şi manipulatoare, celelalte.

*

Ooo, dacă omenirea ar fi condusă nu de o naţiune a politicienilor, ci de  o Naţiune a Poeţilor şi, în general, a Creatorilor, ce destin de rai terestru şi-ar mai recupera!

*

Naţiunea Poeţilor, la o bere

Naţiunea Poeţilor, la o bere

*

Timp de cinci zile, la Câmpulung, Gura Humorului, Calafindeşti, Corlata – capitala europeană a Naţiunii Poeţilor şi la Suceava, limbile, încurcate, pe când cu Turnul Babel, se vor limpezi şi vor căpăta conturul iniţial şi iniţatic de mesaj divin al Naţiunii Creatorilor. În cazul în care judeţul Suceava este şi locuit, concetăţenii mei se pot convinge de adevărul celor spuse mai sus, cu toate simţurile lor. Oricum, prin această imensă pustietate, învăluită în somnul torid al raţiunii, drumeţii vin rar şi trec spre departe, cum zicea Ghedeon Coca, iar pentru ei sau şi pentru ei, mai postez, încă odată afişul general (poate că-i interesează):

*

Afis NATIUNEA POETILOR general