Galeria personalităţilor bucovinene: Ion Cârdei | Dragusanul.ro

Ion CARDEI

 

Ion CÂRDEI

 

Cardei Ion

 

12.11.1906, Smârdan-Dorohoi – 10.01.1970, Bucureşti

 

         Sculptorul care ne-a dăruit bustul lui Ciprian Porumbescu (1933) şi, indirect, prin desenele sale, pe cel al lui Mihai Eminescu, a fost şi un poet iconar autentic, poezia lui fiind pe atât de picturală, pe cât de poetică i-a fost opera plastică. Ca şi opera plastică, poezia lu Ion Cârdei transpune, învăluie într-o stare şi te urcă „pe mâini divine“ spre „corabie de nouri“, spre vecinătatea lunii („măr de aur“), acolo unde e linişte de câmp abia secerat. Mai mult, în Mărturisitorii ** – clik.


Comments

  1. Alexandru Georgescu spune:

    suntem foarte bucurosi ca mai exista numele cardei asemanator familiei noastre si suntem onorati de prezenta acestui poet pe nume ion cardei.

  2. dragusanul spune:

    Era artist plastic (bustul lui Ciprian Porumbescu şi cel al lui Mihai Eminescu, din Suceava sunt operele lui), dar şi un minuntat poet – ca şi soţia domniei sale, Adelina Laerte Cârdei. Provine din Dorohoi, dar desigur că originea este în Cârdei-i Bucovinei, descendenţi de emigranţi transilvăneni. Mă bucur că aţi zărit o lumină între luminile neamului dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *