Galeria personalităţilor bucovinene: Iacob Zadik | Dragusanul.ro

Iacob ZADIK

 

Iacob ZADIK

 

Zadik

 

08.12.1867, Brătuleşti-Neamţ – 04.04.1970, Bucureşti

 

         Intrând în Bucovina abia în 9 noiembrie 1918, cu trei zile mai târziu decât grănicerii maiorului Anton Ionescu, ezitantul general Iacob Zadik, după ce pozase în faţa Istoriei cu „Proclamaţia de la Suceava”, ajungea la Cernăuţi, în 11 noiembrie, şi, în vreme ce grănicerii săi asigurau siguranţa cetăţenilor, a căilor de transport şi a graniţelor, el culegea gloria unui triumf istoric irepetabil, devenind, în Bucovina, un simbol mai presus de merite lui reale.


Comments

 1. sorin pietrar spune:

  Cine sunteti dumneavoastra ? sunteti istoric ? ce va da dreptul sa aruncati cu noroi ? faptul ca a fost decorat cu atatea ordine si medalii,inclusiv Legiunea de Onoare franceza nu va spune nimic ? Va rog sa mai studiati putin !

 2. dragusanul spune:

  Stimate domn,
  cititi, va rog, urmatoarele marturii: Amintirile maiorului Anton Ionescu; Amintirile despre Unire, ale autorului Proclamaţiei, Dimitrie Marmeliuc; Memoriile lui Victor Morariu etc. Nu sunt istoric, dar nici prost n-am fost vreodata. Decat sa ma mai las mintit de farsori patriotarzi ca Domnia Voastra, mai bine sa ma insel singur. Pe Zadik, daca nu ar exista mitul mincinos, nu l-as fi introdus in galerie. Dar nici sa mint nu pot. Mi s-a acrit de toti Mosii Teaca ai farsei istoricoase. Priceput-aţi?

 3. sorin pietrar spune:

  Auziti,va rog frumos,mi-am adus aminte ca va stiu de undeva si nu stiam de unde….dumneavoastra nu cumva sunteti poetul care publica poezii de o anumita factura inainte de 1989 in ziarul (sic) sucevean ,,Zori Noi ” ?
  Varsta pe care o aveti ma obliga sa ma opresc aici cu polemica . Va doresc sincer (cu toate ca nu o sa ma credeti ) multa sanatate !

 4. Ion Giurca spune:

  Granicerii lui Anton Ionescu au fost subordonati generalului Iacob Zadic cdt. D.8I. Prin urmare, actiunile sale au fost executate din ordinul generalului Zadik, care, la randul sau, primise ordin de operatii de la Cdt. C.4 A. gen. N. Petala. Prin urmare sa lasam memorialistica, fara a o repudia, sa vedem ordinele de operatii ale structurilor militare și pe baza lor formulam aprecieri.

 5. dragusanul spune:

  Nu-i adevărat. Zadik a acceptat, în cele din urmă, ca Anton Ionescu să intre în Suceava, dar ca şi cum el nu ar şti, avertizându-l că, dacă ies lucrurile prost, el, Anton Ionescu, va fi singurul vinovat. V-aş ruga să mă credeţi că, în materie de afirmaţiile pe care le fac, într-un domeniu sau în altul, am suficiente lecturi, cu dovezile aferenta. Chiar le vreţi? Chiar veţi să vă demonstrez că Zadik nu a fost decât un Moş Teacă al acelor vremuri (şi ce patriotism unionist mai avea Bucovina!), căzut în eroism ca într-o gură de canal uitată deschisă pe stradă? Dacă vreţi, o voi face, numai să treacă bulibăşeala la fel de patriotică din aceste zile…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *