Dispreţ faţă de memorie: Traian Popovici | Dragusanul.ro

Dispreţ faţă de memorie: Traian Popovici

Popovici 5

*

Eroul Umanităţii, pe care îl va reînvia, printr-un film, marele actor Dustin Hoffman, Traian Popovici, fost primar al Cernăuţilor şi, din această postură, salvator al câtorva zeci de mii de evrei, s-a născut la Ruşi Mănăstioara, în 17 octombrie 1892.

*

Popovici 3

*

Cinstit de către statul Israel cu medalia şi diploma de„Drept între popoare”, în 1989, pentru că, în anii 1941 şi 1942, ca primar al Cernăuţilor, a salvat de la deportare peste 20.000 de evrei, dar şi cu publicarea, în 2002, a volumului său de „Spovedanii”, ediţie româno-engleză, finanţată de Fundaţia Dr. Wilhelm Filderman, Traian Popovici, ucis de bolşevici, în 1946, îşi doarme somnul de veci nu în satul natal, ci în Colacu, vegheat de un monument stingher şi enigmatic.

*

Popovici detaliu 2

*

Şi din mormânt, Traian Popovici, ca şi Ioan D. Popescu, ca şi Simion Hâj, ca şi Constantin Hrehorciuc, ca şi Ilie Ilisei, ar putea aduce imense servicii Bucovinei de astăzi şi de mâine, dacă judeţul ăsta nenorocit ar pune în practică, şi cu itinerarii ale memoriei, proiectul “Bucovina, între Holocaust şi Eroism Umanitar”, pe care l-am tot pus sub nasul pasagerilor preşedinţi de consiliu judeţean, cu explicaţia: “Dacă inima nu vă spune nimic, măcar fiţi pragmatici şi deschideţi un itinerariu al memoriei, care poate aduce şi turişti, dar şi un plus de prestigiu Bucovinei”, deşi nu Bucovina, ci Traian Popovici, Ioan D. Popescu, Simion Hâj, Constantin Hrehorciuc, Ilie Ilisei şi alţi câţiva au avut sfinţenia aceea, pe care o numim. umanism.

*

Popovici 4

*

Traian Popovici încă zace uitat la Colacu, inclusiv în monumentul prost lucrat şi, tocmai de aceea, nefiresc de degradat. Chiar nu pricepe nimeni că dispreţul faţă de memorie înseamnă dispreţ faţă de generaţiile care suntem?