Galeria personalităţilor bucovinene: Dimitrie Dan | Dragusanul.ro

Dimitrie DAN

 

Dimitrie DAN

 

Dan Dimitrie

 

08.10.1856, Suceava – 25.05.1927, Cernăuţi

 

         A scris „Die Lippowaner in der Bucovina“ (1890), „Armenii orientali în Bucovina“ (1891), „Ţiganii din Bucovina“ (1892), „Documente privitoare la istoria Rezeşilor“ („Revista Politică“), „Lujenii, biserica, proprietarii moşiei şi locuitorii lui“ (1893), „Cronica Episcopiei de Rădăuţi“ (1912), o schiţă biografică şi bibliografică a arhimandritului Vartolomei Măzăreanu, o monografie a comunei Straja, o lucrare monografică despre rutenii din Bucovina, o mulţime de tradiţii populare româneşti. Pe larg, în Mărturisitorii * – clik.


Comments

  1. Elisaveta Popescu spune:

    Dragusanul face lucruri extraordinare!
    Unde se pot gasi lucrarile lui Dimitrie Dan, pentru a fi comsultate, citite sau cumparate? Exista oare reeditari noi sau PDF-uri?
    Multumesc!

  2. dragusanul spune:

    Am reeditat, ca să nu se piardă definitiv, doar broşurile despre „Etnii bucovinene”, iar în monografia folclorică a Bucovinei am reprodus, aproape integral „Stâna la Români”. În „Mărturisitorii. O istorie a scrisului bucovinean”, i-am publicat „Zâna Iazului”. Practic, majoritatea cărţilor mele fac trimitere la opera lui. Din nefericire, Dimitrie Dan s-a născut în Suceava, este personajul ei emblematic, dar Suceava nu vrea să bage de seamă şi pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *