Budincile lui Kogălniceanu | Dragusanul.ro

Budincile lui Kogălniceanu

 

Mihail Kogălniceanu, 200 de reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti, Iaşi, 1842, „tipărite cu cheltuiala şi îngrijirea unei societăţi de iubitori de înaintarea şi strălucirea neamului românesc”:

 

Nr. 106. Budincă de vişine cu migdale

 

40 dramuri (un dram – 3,18-3,23 grame) migdale pisate subţire, 30 dramuri zahăr pisat, de la o lămâie coaja, patru ouă întregi şi patru gălbenuşuri, şi patru albuşuri făcut omăt, punându-le într-o strachină, le freacă un ceas, ungi calupul cu unt, şi pesmet pui a treia parte înăuntru, şi o dai în cuptor de se coace puţin, apoi, scoţând-o, iei vişine scoase de sâmburi şi presărate cu zahăr, şi, scurgându-le zeama, presură pe deasupra, şi apoi mai punând cealaltă parte, o dai iarăşi în cuptor şi o laşi de se coace iarăşi puţin, apoi o scoţi şi-i presuri iarăşi vişine, pui şi cealaltă parte şi o dai în cuptor, până se coace bine, şi, presărând zahăr, o dai la masă.

 

Nr. 107. Budincă de vişine

 

200 vişine coapte le pui de fierb înăduşite un pic, le torni pe o sită ca să se scurgă zeama lor, şi le scoate sâmburii şi taie în trei vişina, apoi iei trei felegene de pesmet şi-l stropeşti cu slifcă cât socoteşti ca să nu rămână, 20 dramuri unt şi-l freacă puhav, pui în vişini pesmet, coaja de lămâie, 40 dramuri zahăr; aceste toate le pui odată în unt şi pui două ouă întregi şi patru gălbenuşuri şi, amestecându-le jumătate de ceas, faci omăt de la patru albuşuri şi, amestecând înăuntru, ungi calupul cu unt cu pesmet, îl torni înăuntru şi-l dai în cuptor.

 

Nr. 108. Budincă de vin

 

15 dramuri unt pui într-o tigaie să se înfierbânte, şi pui de la patru franzele posmag într-însul, ca să se umfle, apoi pui 100 dramuri vin alb să fiarbă amestecându-l, şi apoi îl laşi să se răcească; pui 20 dramuri unt şi-l freci puhav, şi pui trei ouă întregi, şi patru gălbenuşuri unul după altul, de la o lămâie coaja, 30 dramuri zahăr, şi când vor fi amestecate bine, iei de la patru albuşuri omăt, amestecându-l binişor şi, ungând calupul cu unt şi posmag, îl torni înăuntru şi-l dai în cuptor.

 

Nr. 109. Budincă de vişine

 

40 dramuri unt frecat tare puhav, şi pui 8 gălbenuşuri unul după altul, şi 40 dramuri migdale pisate mărunţel, şi 40 dramuri zahăr pisat, de la patru ouă albuşurile; acestea le mesteci un ceas, apoi pui şase linguri posmag foarte subţire şi-l amesteci încet, 160 dramuri vişine coapte bine, şi le amesteci degrabă înăuntru, apoi le pui în calup, însă calupul să fie uns şi presărat cu posmag, şi o coci jumătate de ceas.

 

Nr. 110. Budincă de gălbenuş de ou

 

Iei gălbenuşurile de la şase ouă răscoapte, a patra parte de migdale curăţite şi în deosebit pisate în piuliţe fieştecare, şi, frecând tare puhav, un sfert de font de unt, amesteci în el cele pisate gălbenuşuri şi migdale, precum şi patru ouă întregi şi patru gălbenuşuri, care, amestecându-le bine, le pui zahăr pisat pe cât o voieşti de dulce, şi vanilie pisată, şi pe urmă, luând de la alte trei ouă numai albuşul, care să se bată omăt vârtos, îl amesteci uşor cu celelalte, şi o aşezi, în urmă, într-un blid uns cu unt, faci un cerc, împrejur, de hârtie unsă bine, şi o coace încet în cuptor.


Comments are closed