Adio, comemorării lui Eminescu! | Dragusanul.ro

Adio, comemorării lui Eminescu!

*

Eminescu 1

*

Crezusem, în sfânta mea incomensurabilă naivitate, că, dacă s-a hotărât comemorarea anuală a lui Mihai Eminescu, vom încerca să ne învrednicim, prin memorie, de “sigiliul dumnezeirii”, cum ar fi zis Pumnul, pus de soartă pe limba română. Tocmai de asta, m-am făcut că nu văd imbecilităţile rumeguşarde de pe proiectul înaintat Consiliului Judeţean Suceava (precum “programul manifestaţiei“, şi nu al manifestării, “cuvânt de felicitare din partea Preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava” – bravo, că-l felicitaţi pe Eminescu!, “dacă este posibil este bine să fie invitat şi IPS Pimen Suceveanul” – pentru că permite împavazarea caselor parohiale cu pietrele mormântale ale străbunilor lui Eminescu?, “responsabili cu redactarea diplomelor şi formarea premiilor” – halal să ne fie, mai ales cu “formarea premiilor!”,  etc.) şi am trecut la treabă, căutând dovezile-document ale rădăcinilor lui Eminescu în Bucovina.

*

Crezusem eu că, dincolo de lustruirile electorale de-a-mboulea şi de făţoşeniile stupide ale decidenţilor (rar care-şi mai vede lungul nasului!), se poate argumenta un itinerariu (nicidecum “traseu”, traseiştilor din naştere în naştere!) bucovinean al neamului Eminovici, care să se soldeze şi cu recuperarea mormintelor străbunilor lui Eminescu (pietrele mormântale există, dar sunt zvârlite sub garduri parohiale!), şi cu promovarea cultural-turistică a unor biserici nespus de frumoase, dar total ignorate (în special, cea din Părhăuţi şi cea din Băneşti).

*

Părhaăuţi, biserica în care s-a cununat străbunicii lui Eminescu, Petrea şi Agafia Eminovici

Părhaăuţi, biserica în care s-a cununat străbunicii lui Eminescu, Petrea şi Agafia Eminovici

*

Biserica din Băneşti, în cimitirul căreia este îngropată Paraschiva Brehuescu-Iuraşcu

Biserica din Băneşti, în cimitirul căreia este îngropată Paraschiva Brehuescu-Iuraşcu

*

Crezusem… Dar ce mai contează ce am crezut şi, în fond, voi şi face, în timp şi pe cont propriu?! Astăzi, când întreaga manifestare a fost pusă, drept… “manifestaţie”, sub privegherea unei ţaţe din Consiliul Judeţean Suceava, care nu-şi poate muta şezutul nici măcar până la Centrul Cultural “Bucovina”, am priceput că memoria lui Eminescu şi a străbunilor lui bucovineni nu are nevoie de mine, ci de cuvântarea festivă a tovarăşului Grozavu, de felcitările călduroase, pe care Preşedintele Nechifor i le va adresa lui Mihai Eminescu şi de sfânta aruncare a memoriei eminoviciene în trotuarele caselor parohiale. Prin urmare, mă retrag, definitiv şi irevocabil, reamintindu-vă doar că, fără bucovinenii din fotografiile de mai jos, nu ar fi existat o reală eminoscologie:

*

Vasile Gherasim

Vasile Gherasim

*

I. G. Sbiera

I. G. Sbiera

*

T. V. Stefanelli

T. V. Stefanelli

*

Tudor Flondor

Tudor Flondor

*

Ion Grămadă

Ion Grămadă

*

Leca Morariu

Leca Morariu

*

Radu Sbiera

Radu Sbiera

 

*

Grigore Nandriş

Grigore Nandriş

*

Augustin Z. N. Pop

Augustin Z. N. Pop

*

Şi, poate mai important decât toţi ceilalţi, Em. Grigorovitza, bucovineanul care i-a tradus în germană şi publicat, la Berlin, două ediţii cu poezii de Mihai Eminescu:

*

Em. Grigorovitza

Em. Grigorovitza

*

Eminescu, în Bucovina, înseamnă mult mai mult decât s-ar crede, la o primă vedere, înseamnă şi o multiplicare spirituală bucovineană, şi ea, ca şi străbunii Eminovici, cu pietrele mormântale zvârlite, rămasă de izbelişte. Şi cum nu pot fi complice la această izbelişteală continuă, luaţi-vă “manifestaţia” în mână, ţaţă şi tovarăşi, spre gloria neamului românesc. S-auzim numai de bine!

*

Ion Drăguşanul