5 reţete şi o duşcă, toate boiereşti | Dragusanul.ro

5 reţete şi o duşcă, toate boiereşti

Acrobetie moderna FURNICA nr 6 1910

*

Nr. 31. Uger de vacă

*

Fierbi ugerul până se înmoaie, îl tai bucăţele subţiri, le ungi cu unt şi le tăvăleşti în pesmet; apoi le pui în grăsime, să nu se rumenească prea tare, le aşază cu puţină smântână şi pătrunjel, şi le lasă să scadă.

*

Nr. 32. Cârnăciori de carne

*

Iei nouăzeci dramuri de carne (un dram – 3,18-3,23 grame, deci cam 300 grame – n. n.) de carne şi o hăcuieşti mărunţel cu pătrunjel verde, apoi iei puţină pâine muiată în lapte, iei o bucată unt cât un ou şi o freacă puhav, pune două ouă întregi şi un gălbenuş, şi le mestecă cu topitura, pune puţină coajă de lămâie, sare, piper, două linguri de smântână, două linguri de pesmet, şi le mesteci bine, apoi faci cârnăciori (rulouri – n. n.), îi tăvăleşti în ouă, în pesmet, să se prăjească în grăsime (avem, deci, o reţetă veche de chiftele – n. n.).

*

Nr. 33. Pârjoale umplute

*

Faci pârjoale, sau din carne de viţel, sau de miel, dar nu tocate şi le fierbi în zeamă; apoi le pune pe o farfurie. Pentru douăsprezece pârjoale, iei nouăzeci de dramuri (cam 300 grame – n. n.) de carne friptă, puţin miez de pâine muiată în lapte şi le hăcuieşti la un loc împreună, apoi puţină măduvă, coajă de lămâie, pătrunjel, sare, piper, două ouă şi le mesteci bine la un loc; apoi întinde tocătura aceasta pe pârjoale, deasupra, nu prea gros, le pune în tingire cu puţină grăsime şi le lasă de fierb înăduşite, până se gătesc, apoi le pune pe farfurii şi le faci un sos.

*

Nr. 34. Limbă umplută

*

Să fiarbă limba până s-a muia, care apoi se curăţă; pe urmă o despică de-a lungul şi scoate carnea aceea de la mijloc, apoi taie carnea aceea şi puţină pâine muiată în lapte, freci douăzeci dramuri (circa 65 grame – n. n.) unt puhav, pui două ouă întregi şi două gălbenuşuri, sare, piper, coajă de lămâie, pătrunjel, şi apoi umpli limba; o leagă bine cu sfoară, o ambalează în hârtie, şi o frige în cuptor; apoi îi faci sos de sardele sau alt sos şi toarnă deasupra (desigur, după ce le-aţi scos din cuptor sau de pe jar şi aţi îndepărtat hârtia, care le-a făcut să se frigă în sos propriu; şi reţeta asta am mai prins-o, în copilărie; pentru că şi atunci aveam pasiunea gătitului – n. n.).

*

Nr. 35. Mâncare de miel

*

Tai felii de carne macră, le bate şi le sărează; apoi le pune în tingire cu puţin unt, pătrunjel, ceapă, morcov, cimbru, coajă de lămâie, toate tăiate mărunţel, le pui în unt, şi feliile de carne deasupra, şi le lasă de se rumenesc; apoi scoţi bucăţile de carne şi mai pui puţină grăsime, două linguri de făină, puţină zeamă peste feliile cele tăiate, puţină smântână, şi le laşi de fierb; apoi strecoară sosul prin sită (păcat, ar fi trebuit să-l paseze, ca să-i dea consistenţă! – n. n.), şi pune carnea înăuntru, în sos, şi pune să mai fiarbă puţin.


Comments are closed